Brief van kraamverzorgster met vruchtbaarheidsproblemen

Deze brief ontving ik van een kraamverzorgster en verdient een plaatsje op mijn website.

Lieve gezinnen,

Ik ben jullie kraamverzorgende en dat ben ik heel graag.
Jullie delen met mij jullie intiemste momenten en onderwerpen, van pijnlijke hechtingen, ongeplande zwangerschappen, aambeien, pijnlijke borsten, relatieproblemen, hoe blij, trots of onzeker jullie zijn,schaamte’s of juist hoe snel de zwangerschap lukte of het ziekenhuistraject wat jullie hebben doorstaan met positief resultaat..
Ik geniet van jullie verhalen, vind het bijzonder aan mijn werk dat jullie dit met mij willen delen.
En jullie mogen mij alles vertellen en vragen maar wat jullie nog wel eens vergeten is, dat ik buiten kraamverzorgende ook maar gewoon een mens ben en dat ik andersom niet alles met jullie wil delen.
Ik wil liever niet vertellen waarom ik nog geen kinderen heb of zwanger ben.
Ik wil niet vertellen dat het bij ons (nog) niet lukt, dit is te pijnlijk en ik vind het niet gepast om jullie roze wolk of eigen geluk te verstoren met mijn verhaal.
Vraag mij dan alsjeblieft ook niet of ik zelf nog geen kriebels heb, of we al begonnen zijn, of ik nog even wil wachten, of ik er zelf niet eens werk van moeten maken, of ik misschien geen kinderen wil omdat ik er al zoveel op m’n werk zie, of mijn vriend nog niet wil misschien?
Ik voel me een timmerman die thuis niks af maakt.
Een kraamverzorgende die zelf geen baby kan maken.
En ondertussen gaan we maar door, teleurstellingen incasseren, na een werkdag het shirt van mijn vriend nat huilen, rekening houden met een afspraak in het ziekenhuis, hormonen spuiten en voor jullie zorgen.

Lieve gezinnen, ik doe dit graag, ik vind mijn werk heel bijzonder en ik weet dat jullie het niet verkeerd bedoelen.
Aan de buitenkant van iemand zie je niet altijd het verdriet of de pijn waar iemand mee te dealen heeft en dit wil ik jullie zo graag duidelijk maken.

Een kraamverzorgende.