Fertiliteitsyoga, ingezonden email

Mijn doel is andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen met het delen van mijn verhaal. Onderstaande email ontving ik van Ellen en Martine. Zij zijn ook ervaringsdeskundigen. Ze zijn met fertiliteitsyoga begonnen, omdat ze weten wat vrouwen zoals jij en ik meemaken. Ik vind dit een goed initiatief en breng het daarom bij jullie onder de aandacht. Misschien dat je dit leest en dat je hier net naar op zoek bent. Als je meer informatie wilt, dan kan je op www.puur-prana.nl meer informatie vinden of mailen naar info@puur-prana.nl. Het ‘body & mind programma’ speciaal ontwikkeld voor vrouwen met een nog onvervulde kinderwens  start volgende week vrijdag in Den Haag, er zijn nog een paar plaatsen vrij.

Beste Anne,

Ik mail je vanwege jouw boek ‘Paaseitjes zoeken in het AMC’ en de website die je daarom heen hebt gecreëerd. Ik heb al een aantal interviews en blogs van je gelezen en ik vind je schrijfstijl heel inspirerend en mooi. Je bent open, direct, maar ook heel liefdevol naar je lezers. Zelf heb ik je boek nog niet gelezen (dat ga ik zeker doen), maar afgelopen week vertelde één van mijn yoga-leerlingen dat ze jouw boek in één adem had uitgelezen. Graag zou ik iets willen vertellen over het initiatief dat ik samen met mijn collega Martine ben gestart.

Ik zal Martine en mijzelf eerst even kort voorstellen. Mijn naam is Ellen, ik ben 35 jaar, gelukkig getrouwd, freelance HR adviseur, coach en yogadocente. En ervaringsdeskundige op het gebied van een onvervulde kinderwens. Martine is 44 jaar jaar, verpleegkundig specialiste bij Care for Women en yogadocente. Tevens is zij ervaringsdeskundige op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen en moeder van een lieve dochter van 7 (met hulp van IVF).

Vanuit mijn eigen onvervulde kinderwens en mijn passie voor yoga heb ik samen met Martine een workshop ontwikkeld voor vrouwen met een onvervulde kinderwens. Yoga heeft mij enorm geholpen met het geworstel rondom onze kinderwens. Ik merkte dat het niet alleen een positief effect heeft op mijn lichamelijk welzijn, maar ook op de rust in mijn hoofd, het loslaten van het verdriet/frustratie en het ‘herontdekken’ van al het moois dat het leven te bieden heeft.. En hoewel onze wens nog niet vervuld is, is het geworstel voorbij en geniet ik van het leven, meer dan voorheen. Terugkijkend zie ik dat dit proces een enorme levensles is, die me gestimuleerd heeft in mijn eigen ontwikkeling. Mijn kinderwens inspireerde me om me te verdiepen in fertiliteitsyoga en hier iets mee te gaan doen voor vrouwen in dezelfde situatie. Op dit moment geef ik wekelijks een yogales voor vrouwen met een onvervulde kinderwens bij Yogasite in Breda.

Op 2 november starten we met een workshop in Den Haag. De workshop (een serie van 7 avonden) is gericht op het reduceren van stress, het loslaten van negatieve gedachten en het herstellen van het vertrouwen in je lijf (ook als dat op dit moment niet doet wat je wilt) met behulp van yoga en ontspanningstechnieken. Tijdens de workshop leren de deelnemers een aantal yogaseries, die ze gemakkelijk thuis kunnen oefenen en die zorgen voor meer ontspanning van lichaam (specifiek gericht op vruchtbaarheid) en geest. Daarnaast komt er elke week een thema aan bod dat te maken heeft met het omgaan met een onvervulde kinderwens en het veranderen van lifestyle factoren die invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid (voeding, stressoren in je dagelijkse leven, invloed van je omgeving). Ook proberen we deelnemers te helpen met het maken van de juiste keuzes als ze voor ondersteunende middelen zoals acupunctuur kiezen. Er is een wirwar van informatie, aanbieders en tips, maar hoe onderscheid je het kaf van het koren?

Om vrouwen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen te bereiken, zoeken we samenwerking met ziekenhuizen, huisartsen en anderen, die iets bijzonders doen op dit vlak. En zo kwamen we bij jou terecht. We weten helemaal niet hoe je er tegenover staat, maar we zouden graag aan de lezers van de blogs kenbaar willen maken dat deze workshop wordt gegeven. We zouden dan ook graag willen weten welke ideeën jij hierover hebt en op welke manier we hierin eventueel ook iets voor jou kunnen betekenen (jouw boek promoten?!).

Alvast hartelijk dank voor je tijd en aandacht! We zijn benieuwd naar je reactie.

Hartelijke groet,

Martine en Ellen