Gezondheid

Gister had ik een etentje met zes vrouwen. Deze vrouwen hebben een paar jaar geleden dezelfde opleiding hebben gevolgd. De vrouw links van mij was vandaag naar het ziekenhuis geweest voor een controle. Zij heeft tweemaal een longembolie gehad en last van trombose. Ze heeft een eigen bedrijf, maar is vooral druk met de zorg voor beide ouders die aan kanker lijden. Haar zus heeft borstkanker. De vrouw schuin tegenover mij is drie jaar geleden haar man kwijtgeraakt aan kanker. De vrouw links tegenover heeft een dochter van zeven met een aangeboren hartafwijking, ze proberen de open-hartoperatie zo lang mogelijk uit te stellen vanwege alle risico’s. Een andere vrouw is er niet bij, haar man blijkt net overleden te zijn.

Zo hoor ik nog een paar verhalen aan. Ik besef hoe goed ik het getroffen heb. Ik klop het af: in mijn naaste omgeving heeft niemand kanker. Frank en ik zijn in de ruim zeven jaar dat we samen zijn slechts driemaal op een begrafenis geweest, alledrie waren de overledenen ruim boven de zeventig en hebben ze een mooi leven gehad.

Gezondheid is met stip het allerbelangrijkste in je leven, voor jezelf en je naasten. Op de tweede plek komt voor mij vruchtbaarheid.