Jezelf opnieuw uitvinden

this is your life

Ondernemer zijn heeft zijn nadelen. Het ene moment heb je meerdere opdrachtgevers en dan nog maar één of geeneen. Je bouwt iets op, je kent je kunstjes, maar na honderd keer moet je jezelf opnieuw uitvinden om te overleven. De markt verandert. Het is hollen en stilstaan. Tijdens het stilstaan heb je tijd om even tot jezelf te komen en iets nieuws te bedenken.

Er zijn ook genoeg mensen die tien of twintig jaar in loondienst werken bij dezelfde werkgever. Of hun hele leven. Soms een nieuwe functie of andere taken en andere collega’s. Comfortzone. Op de automatische piloot. Heus niet verkeerd, want mensen hebben nou eenmaal behoefte aan zekerheid en veiligheid. Pensioen opbouwen. Het geeft rust. Maar ook de meest trouwe werknemers komen er nu achter dat hun zekerheid niet meer vanzelfsprekend is. Loyaliteit wordt niet meer beloond. Probeer als je na twintig trouwe dienstjaren op straat komt te staan, maar eens aan een nieuwe baan te komen.

Mijn man Frank is ondernemer. Hij had een eigen IT bedrijf, nu heeft zijn broer dat. En wat ga je daarna doen? Als 40+’er in een arbeidsmarkt in crisistijd. Solliciteren heeft weinig zin voor een 40-jarige ondernemer. Een baan vinden lag ondanks zijn goede CV niet binnen zijn bereik. Hij werd gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden en ontdekte een nieuw talent. Twee jaar geleden startte hij een nieuw bedrijf en nu is hij een succesvol videomarketeer. Hij heeft in de avonduren een online training gevolgd van 340 episodes over videobewerking en verspreiding van een of andere briljante vakidioot uit Amerika. Frank weet precies hoe het werkt. Hij bedacht een concept, stelde zijn doelen, hij koos zijn klanten en stapte erop af, desnoods in het buitenland. Het klinkt haast simpel. Het is echter keihard werken geweest om wat nieuws op te bouwen. Frank deed het met een enorme drive en een dosis zelfvertrouwen. Hij opende nieuwe deuren en groeit nu hard.

Ik kijk aan de zijlijn toe. We inspireren elkaar en bedenken steeds weer wat nieuws. Ons leven is niet gauw saai, soms best spannend en altijd uitdagend. We blijven ons ontwikkelen en hebben geen idee waar we over vijf jaar staan. Wat ik wel weet is dat we met veel passie en plezier werken en dingen doen die we écht leuk vinden. Dit hadden we vijf jaar geleden ook niet kunnen voorspellen. Ook al moet ik toegeven dat ik de onzekerheid soms best lastig vind. En dat wij beiden vaak op dit tijdstip nog aan het werk zijn.

Voor iedereen die vast zit met zijn carrière en werkzoekend is, ik weet dat het heel moeilijk kan zijn. Accepteer dat, maar kijk verder. Kijk om je heen. Ga op zoek naar je passie, doe iets wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je in gelooft. Zoek niet het gat in de markt, maar zoek iets waar jij beter in bent dan een ander. Geloof in jezelf. Durf jezelf opnieuw uit te vinden en zoek pro-actief die nieuwe deur op. Hij kan echt open, soms moet je er even keihard tegenaan schoppen. Als die ene deur echt niet opengaat, zoek dan tijdig een volgende deur op. En denk ondertussen heel goed na waar jij echt blij van wordt én je hypotheek van kan betalen. Als je er zelf niet uitkomt, vraag dan je vrienden of een deskundige wat jouw talenten zijn. Misschien word je op een goed idee gebracht. Laat je inspireren. Zet ‘m op en laat de wereld zien wat je waard bent!

Voor inspiratie: dit is de website van Frank www.ipasta.nl