‘#lievelotjes, ik heb een #openzenuw bericht’

Lieve (ex) lotjes,

Regelmatig schrik ik van jullie openzenuw-berichtjes, waarschuwingen, baby alerts en alarmen. Bij elke foto van een dikke buik, echo, baby of kinderkamer houden jullie rekening met de andere lievelotjes die (niet) zwanger zijn.

We zitten vast allemaal anders in elkaar, maar persoonlijk vind ik de #openzenuw waarschuwingen juist confronterend en pijnlijk.

We volgen elkaar en leven met elkaar mee. De een wordt zwanger, de ander niet. Hoe wreed het ook is. We willen het allemaal, waarom zij wel en ik niet, denken sommigen wellicht bij een zwangerschapsaankondiging van een ander.

Natuurlijk mag je vanuit je tenen balen dat het bij jou (nog) niet is gelukt, maar bottom line gunnen we het elkaar toch? Als je een twitteraccount hebt, moet je toch je gevoel kunnen delen? Je verdriet en blijdschap?

Ik begrijp de #openzenuw, heb ook het boek gelezen van Denise Hilhorst (dat ik zelf erg prettig vond om te lezen), maar ik vind de term nogal beladen om te associëren met iets positiefs als zwanger zijn. Een #openzenuw associeer ik met een misplaatste opmerking van iemand die jou hiermee kwetst, iemand die niet beter weet. Dat kan ook een zwangerschapsaankondiging zijn van een ander. Maar een lieflotje die na zoveel jaar eindelijk zwanger is geraakt, daar word ik blij van en is voor mij nooit een open zenuw. Ik hoop dat jullie dat net zo ervaren.

Het is voor een ieder om om te gaan met zijn/haar open zenuw. Het is jouw keuze om iemand te volgen. Als het te pijnlijk voor je is en je moeite hebt met de blije berichten van een ander, dan raad ik je aan op het knopje ‘ontvolgen’ te drukken zodra iemand zwanger is. Voel je niet verplicht om een ander te feliciteren, maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is.

En lieve ex-lotjes, fantastisch dat jullie zwanger zijn, het is jullie van harte gegund. Jullie zijn ons voorbeeld, hier doen we het voor. Ik word blij van jullie blijdschap, deel gewoon wat jij wil. Maar liever zonder #openzenuw waarschuwing.foto blog poes