Op pad met Moeders voor Moeders

Vandaag ga ik mee op huisbezoek met informatrice Anke van Moeders voor Moeders. Anke is een leuke en charmante dame die destijds aan het begin van mijn zwangerschap bij mij op bezoek kwam. Door mijn boek zijn we weer met elkaar in contact gekomen. Vandaag gaan we dus samen op stap en geef ik mijn boek aan de kersverse deelneemster.

De dame die we ontmoeten is net vijf weken in blijde verwachting. Zwanger worden ging bij haar ook niet vanzelf en duurde net als bij mij vijf jaar. Anke vertelt het verhaal van Moeders voor Moeders. Ik leer nieuwe dingen. Ik wist dat IVF 34 jaar bestaat, maar IUI al 60 jaar en Moeders voor Moeders vierde in 2011 haar 80-jarig jubileum. Het is haast niet voor te stellen dat in 1931 mannen in zwarte pakken, de ‘pismannekes’ met paard en wagen de urine kwamen ophalen bij zwangere vrouwen.

Elke zwangere vrouw die deelneemt kan meerdere vrouwen helpen met vruchtbaarheidsproblemen. Het destilleren van het hCG hormoon uit de urine en het vervaardigen van het medicijn Pregnyl is een kostbare procedure en neemt ca. 9 maanden in beslag, net zo lang als een complete zwangerschap! Een zwembad vol urine levert 1 schoenendoos pregnylpoeder. Moeders voor Moeders heeft veel urine per jaar nodig. Het aantal deelnemers is de laatste jaren gelijk gebleven, maar er zijn meer vrouwen fulltime gaan werken. Hierdoor wordt minder urine ingeleverd, en is er nu een tekort aan Pregnyl dat al een paar maanden moeilijk leverbaar is.

Ik was onder de indruk van het verhaal van Anke. Anke vertelt ook vol enthousiasme over mijn boek. Dat ik mijn verhaal wil delen om andere vrouwen te helpen. Ik realiseer dat mijn verhaal niet bijzonder is, het is slechts één van de vele verhalen. Ik hoop met mijn boek de stellen die in het traject zitten hoop te geven. En de vrouwen die deelnemen aan Moeders voor Moeders een reden geven om straks ook een volgende keer deel te nemen en het verhaal doorvertellen aan anderen.

Dus als je zwanger bent: geweldig als jij ook meedoet met Moeders voor Moeders. Jouw hulp is hard nodig. In elk geval een leuke ochtend gehad. Toen ik thuiskwam was de zwangere dame al direct fan geworden op facebook.com/paaseitjes.

Dit is nog een leuk achtergrondartikel dat ik met jullie wil delen: ‘Op bezoek bij Moeders voor Moeders’