Praten helpt, echt!

Het allerbelangrijkste is, dat je dit traject samen ingaat, elkaar door en door steunt en met elkaar blijft praten. Er zijn vriendinnen geweest die bang zijn dat hun relatie niet sterk genoeg is voor het ziekenhuistraject. Als dat zo is, kan je dan wel samen kinderen opvoeden? Een ziekenhuistraject is heftig, maar kinderloos achterblijven is nog heftiger. Het ziekenhuis geeft geen garantie, sterker nog, slechts 50% wordt zwanger na drie IVF-behandelingen. Dat is best veel. Ik dacht altijd, we gaan naar het ziekenhuis, als het echt niet op de gewone manier lukt, dan gaat het ziekenhuis de natuur een handje helpen. Dat 50% kinderloos blijft, vind ik nog steeds schokkend. Zoveel moeite doen en dan lukt het uiteindelijk nog niet. Hoe ver ga je door?

Ik merk steeds vaker in mijn omgeving dat zwanger worden problemen geeft. Of zwanger blijven, want je hoort ook veel verhalen over miskramen, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en vroeggeboortes. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Door jezelf open te stellen, vertellen anderen ook hun verhaal. Iedereen kent ook wel iemand die vruchtbaarheidsproblemen heeft. Door erover te praten, sta je er niet alleen voor en soms krijg je tips waar je echt waar aan hebt. Luister goed naar anderen, want iedereen heeft het beste met je voor.

Als je liever jouw probleem niet toevertrouwd aan je vrienden of familie, ga dan met je partner in gesprek met een psycholoog. Het is een grote last op je schouders om te dragen, probeer jezelf daarom te ontlasten door een ander luisterend oor dan je lief. Soms kan dat enorm helpen, door er met een professional over te praten. Wij hebben die weg ook bewandeld, het heeft ons sterker gemaakt.

Er is ook een patiëntenvereniging Freya www.freya.nl. Deze vereniging geeft een blad uit en organiseert bijeenkomsten voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Persoonlijk heb ik er geen ervaring mee. Het woord ‘lotgenoten’ sprak mij niet aan, ik wilde geen lotgenoot zijn of slachtofferrol op me nemen. Voor anderen kan het wel werken. Doe vooral waar jij je goed bij voelt!